Εστιακή Αδενομύωση

                              ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ

Η Αδενομύωση είναι μια Ιατρική κατάσταση κατά την οποία το ενδομήτρια[το λεπτό στρώμαπου καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας]μεταναστεύει και ευρίσκεται μέσα στο μυομήτριο.

Συμπτώματα

Η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει

  • Κράμπες περιόδου
  • Πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς και φουσκώματα
  • Περίοδο μέ αυξημένη ροή αίματος και κάποτε με πήγματα αίματος
  • Έντονο πόνο κατά την σεξουαλική επαφή
  • ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.Προβλήματα τόσο στην φυσική σύλληψη όσο και στην εξωσωματική Γονιμοποίηση.Αρκετές γυναικες με περισσότερες των 2 αποτυχημένων εξωσωματικών πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά για τυχόν ύπαρξης ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗΣ

 Η Αδενομύωση δεν είναι σπάνια αλλά δυστυχώς είναι υποδιαγνωσμένη γιατί δεν της δίνεται η απαιτούμενη προσοχή και σημασία.

Επηρεάζει όλες τις ηλικίες αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες μέσης ηλικίας.Γυναίκες που υπεβλήθησαν σε χειρουργείο επί της μήτρας[Καισαρική Τομή,Μυομεκτομή]έχουν αυξημένο κίνδυνο Αδενομύωσης.

Σε Μ.Βρετανία και ΗΠΑ η συχνότητα είναι γύρω στο 20%.Σημαντικό είναι το γεγονός ότι περίπου 20% περιστατικών με Ενδομητρίωση συνυπάρχει και Αδενομύωση.

Διάγνωση

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να σκεφτούμε την νόσο.Με την κολπική Υπερηχογραφία μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της νόσου στην μήτρα.

Στην γυναικολογική εξέταση που πρέπει να γίνεται πάντοτε,θα βρούμε μια μήτρα υπερμεγέθη,και στην ψηλάφηση η γυναίκα πονεί.Επίσης η μήτρα μπορεί να είναι μαλακής συστάσεως σε αντίθεση με την ινομυωματώδη μήτρα όπου η μήτρα είναι σκληρή.

Στο Υπερηχογράφημα η Αδενομύωση μπορεί να είναι διάχυτη,εστιακή όπου φαίνεται σαν μικρές κύστεις και οζώδης όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να την ξεχουρίσουμε από τα ινομυώματα.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσηςεάν υπάρχει κάποια αμφιβολία θα γίνει με MRI.

Θεραπεία

  • Παυσίπονα για τους πόνους της περιόδου
  • Αντιφλεγμονώδη όπως Ιμπουπροφένη
  • Ορμονοθεραπεία.Τοποθετείται ενδομήτριο σπείραμα που απελευθερώνει Λεβονογεστρέλη για περίοδο 6 μηνών με πολύ καλά αποτελέσματα.Επίσης χορηγούνται αναστολείς της Αρωματάσης.
  • Χειρουργική.Όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα[πόνοι,αιμορραγιές]και η γυναίκα έχει κάνει τα παιδιά της.

Σαν κατακλείδα να επαναλάβω τον αρνητικό ρόλο της Αδενομύωσης στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.Γι αυτό γυναίκες με 1-2 αποτυχημένες εξωσωματικές είναι καλά να υποβάλλονται σε έναν ενδελεχή έλεγχο για την Αδενομύωση.


              Διάχυτη Αδενομύωση

Δρ.Σάββας Σάββας

Μαιευτήρας​

Χειρουργος

Γυναικολόγος