Έμβρυο στο Δεύτερο Τρίμηνο.

Τεστ εγκυμοσύνης θετικό και η εγκυμοσύνη σας ξεκινά!

Θα περάσουν αρεκετές εβδομάδες ακόμα μέχρι να νοίωσετε το μωρό σας αλλά κάποια συμπτώματα ίσως έχουν ξεκινήσει. Ευαισθησία στους μαστούς, υπνηλία, συχνουρία, ναυτίες, τυμπανισμός, υπερρέκριση σιέλου είναι τα συχνότερα συμπτώματα. Οι μεταβολές στη διάθεση δεν θα λείπουν επίσης.

Στις 12 αυτές εβδομάδες που είναι και οι σημαντικότερες λόγω της οργανογένεσης το έμβρυο περνάει από διάφορα στάδια ανάπτυξης.Απο γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά και να μετατρέπεται σε ένα μικροσκοπικό μωρό που κινείται .Στις 6 εβδομάδες έχει σχηματιστεί η καρδιά του που θα την ακούσετε στο υπερηχογράφημα αν και μερικές φορές λόγω της θέσης του στη μήτρα μπορεί να την ακούσετε και λίγο αργότερα.Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου τα περισσότερα όργανα σχηματίζονται.Το έμβρυο κινέιται αλλά εσείς ακόμα δεν μπορείτε να το νοίωσετε.Επίσης το φύλο είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ακόμα.

    Η ανάπτυξη του εμβρύου έχει ως εξής:

1οςμήνας :

Σχηματίζονται η καρδιά ,το πεπτικό σύστημα και η σπονδυλική στήλη.

2οςμήνας :

Σχηματίζονται τα μάτια,η μύτη,τα αυτιά και η γλώσσα.

3οςμήνας :

Έχουν σχηματιστεί τα άνω και τα κάτω άκρα αλλά και τα δάχτυλα,τα περισσότερα όργανα και οι ιστοί.

 Όπως προείπαμε το πρώτο τρίμηνο είναι ορόσημο για την ανάπτυξη του εμβρύου μιας και γίνεται η οργανογένεση.Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχετε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την λειτουργία αυτή όπως η λήψη φαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη ,το κάπνισμα ,το ποτό, κάποιες τροφές.Ο γιατρός θα σας κατευθύνει όσον αφορά τι επιτρέπεται και τι όχι στην εγκυμοσύνη ,τις εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνετε αλλά και άλλες που είναι απαραίτητες σύμφωνα με το ιστορικό σας.Το σημαντικότερο είναι να είστε ήρεμες ,να μην έχετε άγχος και να αφήσετε την φύση να ενεργήσει. Εκείνη ξέρει καλύτερα !!

Μπορούμε να αναλάβουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και να στηρίξουμε την επιθυμία σας για φυσιολογικό τοκετό.

 

Δεύτερο τρίμηνο

 Τι να περιμένετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνη σας

 Καλώς ήρθατε στο δεύτερο και πιο ανακουφιστικό και άνετο τρίμηνο από τα τρία συνολικά. Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου θα μειωθούν μπορεί και να εξαφανιστούν. Άρα λιγότερες ναυτίες, το φαγητό πλέον θα έχει ωραία μυρωδιά ,το στήθος σας θα μεγαλώσει ακόμα αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, η ενέργεια σας θα αυξηθεί και γενικά η κοιλία σας θα μεγαλώσει αρκετά. Μπορεί να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο και κράμπες στα πόδια. Πόνοι στην κοιλιά μπορεί να εμφανιστούν λόγω της αύξησης των συνδέσμων και της αύξησης της μήτρας και κατ’επέκταση της κοιλιάς. Σε αυτό το τρίμηνο επίσης θα αισθανθείτε το μωράκι σας και αυτό είναι μοναδικό.

Η ανάπτυξη του εμβρύου σε αυτό το τρίμηνο έχει ως εξής:


  • 4οςμήνας :


Ξεκινά να γλύφει το δάχτυλό του και να καταπίνει

Αναπτύσσονται τα σπέρματα των οδόντων

Τα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων είναι πλήρως σχηματισμένα

Το δέρμα του είναι ροζ διάφανο και καλύπτεται από απαλό τρίχωμα

  • 5οςμήνας:


Εμφανίζονται τα βλέφαρα, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια
Τα σπλάχνα ωριμάζουν


  • 6ος μήνας:


Εμφανίζεται ο λόξυγγας

Τα μάτια ανοίγουν για λίγο καμιά φορά

Το δέρμα καλύπτεται από προστατευτικό στρώμα

 Σε αυτό το τρίμηνο επίσης θα είναι δυνατόν να δείτε το φύλο του μωρού σας. Ο ύπνος σας θα βελτιωθεί αρκετά ,φροντίστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι για να αποφεύγεται η πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα. Προσέξτε την διατροφή σας όπως ακριβώς και στο πρώτο τρίμηνο. Ασκηθείτε όσο μπορείτε αν όλα είναι φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη σας. Ο έρωτας επιτρέπεται τώρα όσο σε κανένα άλλο τρίμηνο με την προϋπόθεση πάντα ότι όλα είναι φυσιολογικά. Ευχαριστηθείτε το όσο μπορείτε, νοίωστε το μωρό σας και λάβετε όλα τα μηνύματα που σας στέλνει και ετοιμαστείτε για το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο που σας φέρνει πιο κοντά στην γέννηση του μωρού σας!

 

Μπορούμε να αναλάβουμε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και να στηρίξουμε την επιθυμία σας για φυσιολογικό τοκετό.

 

 

 

Δρ.Σάββας Σάββας

Μαιευτήρας​

Χειρουργος

Γυναικολόγος