ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

 
Ο έλεγχος για τον Καρκίνο του μαστού γίνεται με την μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας και προσφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών,με επανάληψη κάθε 2 χρόνια.

Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου,αφού ο έλεγχος αυτός μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους 3-4 χρόνια προτού μια γυναίκαπαρατηρήσει η ίδια τα συμπτώματα και συνεπώς αυξάνει τις πιθανότητες για έγκαιρη και λιγότερο επιθετική θεραπεία.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα που οφείλεται στον καρκίνο του μαστού είναι κατά 35% μειωμένη σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών,οι οποίες υποβάλλονται σε οικειοθελή προηπτικό έλεγχο με μαστογραφία.[Ευρωπαϊκές κατευθηντήριες γραμμές 2013].

Είναι σημαντικό να θυμάσθε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία.Η Μαστογραφία μπορεί να βοηθήσει να εντοπισθεί ο καρκίνος του μαστού όταν είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο,οπότε οι πιθανότητες αποθεραπείας είναι μεγαλύτερες.

                   Επίσης να έχετε υπόψη σας

Κάθε χρόνο ψηλάφηση μαστών από τον Γυναικολόγο στο Τεστ Παπ.
Κάθε μήνα ψηλάφηση μαστών από εσάς την ίδια[αυτοεξέταση].


Γιαυτό αν είσθε στην ηλικία  50-69 ετών και δεν έχετε ειδοποιηθεί ακόμη για να κάνετε μαστογραφία καλέστε στα πιο κάτω Κέντρα Μαστογραφίας και κάνετε ένα ραντευού.

Δρ.Σάββας Σάββας

Μαιευτήρας​

Χειρουργος

Γυναικολόγος