Δρ.Σάββας Σάββας

Μαιευτήρας​

Χειρουργος

Γυναικολόγος

Γυναικολογική εξέταση το 1822.

Οι κυριότερες εξετάσεις πρόληψης στην Γυναικολογία είναι:

Γυναικολογία είναι κλάδος της ιατρικής που μελετά τον οργανισμό της γυναίκας και το γενετικό της σύστημα από μορφολογική, φυσιολογική αλλά και παθολογική άποψη. Έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η γυναικολογία περιοριζόταν μόνο στην μελέτη των παθήσεων των θηλυκών γεννητικών οργάνων. Με την πρόοδο όμως της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής, καθώς και με τη διεύρυνση των γνώσεων της ενδοκρινολογίας και της ψυχιατρικής, η γυναικολογία μελετά σήμερα όλους τους τομείς της γυναικείας συμπεριφοράς. Μία γυναίκα μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλον τον Δυτικό Κόσμο συντελείται μια σημαντική αλλαγή στη σχέση γιατρού – ασθενή. Με την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου το παραδοσιακό μοντέλο του παθητικού ασθενή που υποβάλλεται σε θεραπείες που ουσιαστικά αποφασίστηκαν χωρίς την πλήρη ενημέρωσή του είναι όλο και λιγότερο αποδεκτό. O μέσος άνθρωπος που πηγαίνει στο γιατρό πλέον θέλει πρωτίστως να καταλάβει τι του συμβαίνει, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία του, πώς αντιμετωπίζεται και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα της Γυναικολογίας(και της Μαιευτικής). Οι γυναίκες πλέον προσέρχονται στο Γυναικολόγο ενημερωμένες, με επίγνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και με απαιτήσεις από τις υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται. Προκειμένου να ανταποκριθεί ο γιατρός σε αυτές τις απαιτήσεις δεν αρκεί να είναι άριστα καταρτισμένος, χρειάζεται να διαθέσει χρόνο, να εξηγήσει, να συμβουλεύσει και εν τέλει να κάνει τη γυναίκα από παθητικό δέκτη, συμμέτοχο στη θεραπεία της. Αυτό, όπως έχουν αποδείξει και διεθνείς έρευνες μεγιστοποιεί τις πιθανότητες αποκατάστασης της υγείας της.Με ανάλογο τρόπο, όλο και περισσότερα ζευγάρια αρνούνται να δεχτούν αβασάνιστα την παραδοσιακή λογική που αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη σχεδόν ως ασθένεια. Επιζητούν μια κύηση χωρίς άγχος, ανούσιους περιορισμούς, μη απαραίτητες εξετάσεις και φαρμακευτικές αγωγές που δεν έχουν αποδεδειγμένο όφελος. Ψάχνουν στήριξη ώστε να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με όσο το δυνατό πιο φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας τις άσκοπες παρεμβάσεις και τον "τοκετό βάσει προγράμματος". Οι επιθυμίες των μελλοντικών γονέων οφείλουν πλέον να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ιδίως σε θέματα όπως οι επιλογές διατροφής (π.χ. χορτοφαγία), η αποφυγή χρήσης φαρμάκων, η επιλογή του φυσικού τοκετού ή του τοκετού μετά από καισαρική (VBAC).

Με την ιστοσελίδα αυτή επιδιώκω να σας δώσω τη δυνατότητα να γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στη θεραπεία σας. Εκτός από την ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν με τρόπο αξιόπιστο και κατανοητό ελπίζω να σας βοηθήσω να συνειδητοποιήσετε ότι ως ασθενείς έχετε επιλογές και τη δυνατότητα να πάρετε αποφάσεις που θα προσαρμόσουν τη θεραπευτική προσέγγιση στις δικές σας, προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες. Όπως θα δείτε στη σελίδα των Θεμάτων αναλύονται επιλεγμένες κοινές παθήσεις με στόχο να εξηγηθεί τι είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, πώς μπορεί να σας επηρεάσει και ποιες είναι οι δυνατές θεραπείες. Η θεματολογία διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τις ερωτήσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος που εσείς μου υποβάλετε. Εάν το θέμα που σας απασχολεί δεν περιλαμβάνεται ακόμα ή ψάχνετε για μια δεύτερη γνώμη για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημά σας, έχετε τη δυνατότητα να μου απευθύνετε τα προσωπικά σας ερωτήματα λεπτομερώς, χωρίς επιβάρυνση, μέσα από τη σελίδα της Επικοινωνίας. Η απάντηση που θα σας δώσω θα είναι πάντοτε απλή και ξεκάθαρη, με βάση τη διεθνώς αποδεκτή πρακτική και τα όσα εφαρμόζω στην καθημερινή μου πράξη.

Σας προσκαλώ τέλος να αναζητήσετε σε άλλα σημεία του ιστοτόπου πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό μου, τις υπηρεσίες που παρέχονται στο ιατρείο μου καθώς και συνδέσμους προς άλλους ενδιαφέροντες ιστότοπους.

Ελπίζω να βρείτε εδώ τις απαντήσεις που αναζητάτε!

 

Φιλικά,Δρ.Σ.Σάββας