Δρ.Σάββας Σάββας

Μαιευτήρας​

Χειρουργος

Γυναικολόγος

                    Μην παραλείπετε το Παπ-Τεστ

Τριάντα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 11 θάνατοι κάθε χρόνο στην Κύπρο
Άμεσα συσχετιζόμενα, ο οικονομικός παράγοντας και το μορφωτικό επίπεδο με την συχνότητα πρόληψης από τον καρκίνο

Περίπου 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και περίπου έντεκα θάνατοι από την ασθένεια, καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ανήκει στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.

Στόχος η μείωση του αριθμού
Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, στόχος είναι η σταδιακή μείωση ή ακόμη και εκμηδένιση του αριθμού αυτού. «Και προς τούτο τον στόχο», συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «προχωρήσαμε φέτος ένα ακόμη βήμα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας το εμβόλιο κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

«Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2016 χορηγήθηκε, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας, η 1η δόση του εμβολίου σε 5000 κορίτσια της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία. Η δεύτερη και τελευταία δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί τον Απρίλιο-Μάιο 2017.

Πρόθεσή μας είναι όπως στο μέλλον οι εμβολιασμοί επεκταθούν και στα αγόρια», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας. Σημείωσε παράλληλα ότι προσδοκία είναι μετά τον καθολικό εμβολιασμό, αλλά και με την προληπτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου, να μπορέσει να μειωθεί δραστικά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε βάθος δεκαετίας.

Τέταρτος σε συχνότητα
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα κοινωνικής και δημογραφικής έρευνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), με την οικονομική στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα, σχετικά με το επίπεδο γνώσης και πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μεταξύ 20-64 ετών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασσού και Ορεινής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί, παγκοσμίως, τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες, με 500.000 νέα περιστατικά τον χρόνο, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 60,000 αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό και δυστυχώς 30,000 πεθαίνουν κάθε χρόνο». Κι όμως, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, «σχεδόν κάθε περιστατικό αυτού του είδους του καρκίνου μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί, και να νικηθεί».

«Αρκεί», σημείωσε, «η κάθε γυναίκα να πει "ναι" στην πρόληψη, να πει "ναι" στο τεστ Παπανικολάου και να αφιερώσει μερικά λεπτά από τον χρόνο της στον προληπτικό έλεγχο. Μόνο μερικά λεπτά και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να προστατεύσει τη ζωή της, για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας. «Η πρόληψη», κατέληξε, «θα πρέπει να ξεκινά πολύ πιο πριν, αφού ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται αρκετά χρόνια, περίπου δέκα, για να εξελιχθεί».

Αποτελέσματα έρευνας
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) Μαίρη Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέγοντας πως αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για εμπέδωση της αναγκαιότητας πρόληψης.

«Άλλωστε, οι αριθμοί», τόνισε, «είναι χαρακτηριστικοί, αφού μόνο στην Ευρώπη κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ημερησίως ο αριθμός αυτός αγγίζει τις ογδόντα». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, τα στατιστικά αυτά μπορούν να αλλάξουν, εάν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται, προκειμένου να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Επιβεβαιώθηκε η «αίσθηση»
Αναφερόμενη στην κοινωνική και δημογραφική έρευνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της ΚΟΓΕΕ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής, από την Επιδημιολόγο Λία Δημητρίου, είπε πως σε αυτήν συμμετείχαν 1295 γυναίκες ηλικίας 20-64 ετών (9,7% του πληθυσμού) από την Μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασσού και Ορεινής.

Συμπερασματικά από την έρευνα επιβεβαιώθηκε η αίσθηση ότι οι γυναίκες από μη αστικές περιοχές και με χαμηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, γνωρίζουν λιγότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κάνουν πιο σπάνια το τεστ Παπανικολάου.

Από την άλλη, οι αριθμοί έδειξαν πως θα πρέπει να γίνουν εντονότερες προσπάθειες ενημέρωσης των γυναικών μέσω των γυναικολόγων, των Μ.Μ.Ε και των διαλέξεων και σεμιναρίων, αφού η πρόληψη και η προφύλαξη θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής δημόσιας υγείας, με τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης, δωρεάν εξέτασης και εμβολιασμού.

Υπάρχει γνώση
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ σημείωσε πως σε επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης, ένα ποσοστό της τάξης του 84% γνωρίζουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από μέτρια έως πολύ καλά, ενώ ένα 15,2% γνωρίζουν από λίγο έως καθόλου.

Αναφορικά με τις πηγές ενημέρωσης των γυναικών, ο γιατρός φαίνεται να είναι η βασική πηγή ενημέρωσης με 50,3%, ακολουθούν τα Μ.Μ.Ε. με 44%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 24% έχουν ενημερωθεί μέσα από τις διαλέξεις της ΚΟΓΕΕ.

Σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου, η έρευνα κατέδειξε ότι ένα 57,6% κάνουν το τεστ κάθε χρόνο ή κάθε 2 χρόνια, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο, συγκεκριμένα 28%, κάνουν το τεστ σπάνια ή και ποτέ. Από την άλλη, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 57,4% έκαναν το τεστ μία φορά στα τελευταία τρία χρόνια. Θετικό ωστόσο αποτέλεσμα είναι ότι μόλις το 2,7% έχουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου πάνω από μια δεκαετία.

Η έρευνα κάλυψε και το θέμα του εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 31,9% των γυναικών δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Από την άλλη, όμως, ένα 11,4% από τις ερωτηθείσες γυναίκες απάντησαν πως έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ενημέρωση βάσει διαμονής
Σε επίπεδο συσχετισμών, από την έρευνα φάνηκε πως όσο πιο μικρή είναι η απόσταση της περιοχής από το κέντρο της Λευκωσίας, τόσο καλύτερα είναι ενημερωμένες οι γυναίκες, ενώ όσο πιο μικρή είναι η απόσταση της περιοχής από το κέντρο της Λευκωσίας, τόσο πιο συχνά κάνουν το τεστ Παπανικολάου.

Ενδεικτικά, εξάλλου, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το πώς σχετίζεται το επίπεδο μόρφωσης των γυναικών, με τη γνώση τους για την ασθένεια και την πρόληψή της, αφού όπως φάνηκε από τις απαντήσεις όσων έλαβαν μέρος σε αυτήν, εκείνες που απάντησαν ότι γνωρίζουν λίγο ή καθόλου για την ασθένεια, το 81,9% έχουν τελειώσει πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ από όσες απάντησαν ότι γνωρίζουν μέτρια, το 57,8% έχουν και πάλι τελειώσει πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος από όσες απάντησαν ότι γνωρίζουν Πολύ Καλά, το 50% είχε ανώτερη μόρφωση.

Οικονομικός παράγοντας
Από την άλλη και το οικονομικό επίπεδο είναι άμεσα συσχετιζόμενο με το πόσο συχνά κάνουν οι γυναίκες το τεστ Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, όπως κατέδειξε η έρευνα, από γυναίκες που απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ το τεστ, το 34,3% ανήκουν στην κατηγορία λιγότερο ή καθόλου εύπορη, ενώ στον αντίποδα, από όσες απάντησαν ότι κάνουν το τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο μόνο το 11,2% ανήκουν στην κατηγορία λιγότερο ή καθόλου εύπορη.




 

 

 

 

 

Το Τεστ Παπανικολάου ​είναι μια εξέταση που επιτρέπει την πρόληψη και την διάγνωση του Καρκίνου της μήτρας.Με το τεστ Παπανικολάου γίνεται συλλογή των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας - το χαμηλότερο, στενό άκρο της μήτρας που είναι στην κορυφή του κόλπου σας. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς  τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δίνοντας μια μεγάλη πιθανότητα στη θεραπεία της νόσου.

Ο σκοπός βέβαια είναι το τεστ Παπανικολάου να γίνεται όσο συχνά χρειάζεται για να  μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου που φανερώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου στο μέλλον (προκαρκινική φάση). Ο ιός HPV είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου. Το τεστ Παπανικολάου βρίσκει τις αλλοιώσεις των τραχηλικών κυττάρων από τον HPV.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω το τεστ Παπανικολάου;

Σε γενικές γραμμές, η έναρξη του τεστ Παπανικολάου γίνεται στην  ηλικία των 22 ετών, αλλά και νωρίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις

Πόσο συχνά πρέπει να επαναληφθεί το τεστ Παπανικολάου;

Η επανάληψη του τεστ Παπανικολάου  πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο για τις γυναίκες ηλικίας 22-69. Εάν υπάρχουν  παράγοντες κινδύνου (όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα), ή αν το προηγούμενο τεστ Παπανικολάου δεν είναι φυσιολογικό πιθανό να πρέπει να γίνεται πιο συχνά. 

Τι πρέπει να κάνω πριν την λήψη του Τεστ Παπανικολάου;

Αποφύγετε την κολπική επαφή, πλύση, ή χρήση κολπικών φάρμακων για δύο ημέρες πριν τη λήψη του. Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε ένα τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. 

Πως γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Το τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια γυναικολογική εξέταση καθώς και με κολπικό και κοιλιακό υπέρηχο.Ετσι μπορούμε να διαγνώσουμε διάφορες παθήσεις της πυέλλου όπως ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΗΣ,ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ,ΥΔΡΟΣΑΛΠΙΓΓΑ,ΠΥΟΣΑΛΠΙΓΓΑ,ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ,ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ,ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ

. Γίνεται μετά από εισαγωγή του κολπο-διαστολέα στον κόλπο. Η τοποθέτηση του διαστολέα μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση  πίεσης στην πυελική περιοχή. Η λήψη του τεστ Παπανικολάου γίνεται με ειδικό βουρτσάκι η οποία είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά το Τεστ Παπανικολάου, μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες  σας χωρίς περιορισμούς.

Το δείγμα των κυττάρων που συλλέγονται από τον τράχηλο  τοποθετούνται σε δοχείο που περιέχει ένα ειδικό υγρό για τη διατήρηση του δείγματος (thin prep) ή σε ένα γυάλινο πλακίδιο (συμβατικό τεστ Παπανικολάου).

Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε μαζί μας. Μάθετε για τα οικονομικά πακέτα εξετάσεων και πρόληψης: Τεστ Παπανικολάου και πλήρης γυναικολογικός έλεγχος.[Συμπεριλαμβάνει και Υπερηχογραφική εξέταση Μήτρας,σαλπίγγων,ωοθηκών]

 

         Μάθετε τα πάντα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας